zaterdag 17 oktober 2015

HET TEMPELTJE VAN NEHALENNIA IN COLIJNSPLAAT
Annine van der Meer heeft een prachtig boek geschreven over onze Germaanse godin Nehalennia, “moedergodin in een vaderlandse geschiedenis”. Zij doet dat op de haar bekende manier door van Nehalennia een volledige iconografie te ontwikkelen: alle symbolen van en rond Nehalennia bespreekt zij en zo laat zij deze godin spreken via de taal van haar symbolen.

De eerste en laatste grote studie over Nehalennia, geschreven door Ada Hondius-Crone, stamt uit de 50’er jaren van de vorige eeuw, aldus Wim Bonis. Dat was nog vóór de grote vondst van de  Nehalenniabeelden bij Colijnsplaat in de 70’er jaren. Er waren toen nog heel weinig studies verschenen over Godinnen. Werd er in de jaren daarna over Nehalennia geschreven dan was dat slechts, op een enkele uitzondering na, vanuit het beperkte perspectief van de Nederlandse archeologie en de Romeinse geschiedenis, aldus Wim Bonis.

Annine van der Meer werpt, schrijft hij verder, nieuw licht op tal van aspecten van de verering van Nehalennia. Zij laat zien hoe deze goed aansluit bij de verering van de (drievoudige) Moedergodinnen – de Matronen – die in dezelfde periode wijd verbreid was in het Duitse Rijnland. De verering van zowel Nehalennia als de Moedergodinnen, stelt Annine in haar boek, kan alleen goed begrepen worden vanuit een Keltische context!Annine van der Meer, besluit Wim Bonis, brengt als geen ander de pre-Christelijke Godin-verering in Nederland tot leven. Interessant is, zegt hij ook, dat zij het mogelijk acht dat Nehalennia hele oude wortels heeft, die zelfs terugreiken tot in het pre-Indo-europese Oude Europa. Bij een volgend bezoek aan de Nehalenniacollectie van het Rijksmuseum van Oudheden in Leiden zal je met andere ogen naar haar beelden kijken.
De overblijfselen van haar Tempel zijn dus inmiddels gevonden, maar wist u ook dat er een nieuwe Tempel voor Nehalennia is gebouwd aan het haventje van Colijnsplaat? Op 13 augustus 2005 werd “dit historisch heiligdom officieel geopend en ritueel ingewijd. Het gebouwtje is wetenschappelijk verantwoord maar ook spiritueel inspirerend; het kent een bijzondere Keltische maatvoering en is tegelijkertijd een staaltje van moderne speelse architectuur en van klassieke ambachtelijkheid.”De tempel wordt Gallo-romeins genoemd en natuurlijk vereerden onze voorouders Nehalennia al voordat de Romeinen hier kwamen en haar verering overnamen: zij is de vruchtbare Moeder maar ook de stormachtige godin van het zeewater. De Tempel is bijzonder. “Behalve geometrische structuren is er vermoedelijk ook gebruik gemaakt van energetische attentiepunten, waaronder leylijnen. Tempels uit de Romeinse tijd werden toen op een kruispunt van leylijnen gesitueerd, en door de lengterichting van de tempel lag onder andere ook een leylijn. “ (www.leylijnen.com)

Het bezoek aan dit tempeltje is dus de moeite waard! Hoewel het van gemeentewege vooral een toeristische attractie moest zijn, zijn er in Colijnsplaat mensen die dit tempeltje zien en koesteren voor wat het is: de herstelde Tempel voor de godin die Nehalennia is! Een aantal vrijwilligers dragen zorg voor dit prachtige gebouwtje. Noodzakelijk is dat er inkomsten zijn voor het onderhoud van dit prachtige gebouw dat onlangs in de Canon van Zeeland is opgenomen. Mede daarom is de Tempel nu een officiële trouwlocatie van de Gemeente Noord-Beveland.


Ook  worden er ook speciale rondleidingen gegeven door Pim en Irma Bolijn. Zij hebben tevens een prachtige Bed & Breakfast/spiritueel centrum in Colijnsplaat, dat ik van harte kan aanbevelen als overnachting in een mooie combinatie met het bezoek aan de Tempel. Als beheerders hebben zij de sleutel van de tempel. Zij dragen een deel van hun inkomsten uit de rondleidingen en het bezoek aan de Tempel in combinatie met een overnachting af aan de Stichting Nehalennia Tempel voor het nodige onderhoud.
Pim en Irma zijn er in 2010 als eerste in getrouwd. Voor een impressie van deze huwelijksvoltrekking kijk op:  https://www.youtube.com/watch?v=HB8m520eF50

Dus wilt u een bezoek brengen aan de Tempel van Nehalennia en wat langer genieten van het mooie Zeeuwse licht en merken dat u nog niet kunt vertrekken? Boek dan een overnachting  bij Inn d’n Eenhoorn. Dit is een echte aanrader. U kunt genieten van een mooie overnachting in een bijzonder gastvrij en origineel verblijf. De kamers hebben allen een prachtige inrichting en heel eigen schilderingen. De spirituele Eenhoorn staat symbool voor kracht, puurheid, gezondheid, geluk, vernieuwing en zuiverheid. Dit geven Pim en Irma graag mee aan hun gasten. Ik zelf heb dat ook zo ervaren, het is een B&B met een extra dimensie.

Bezoek de Tempel, breng een gift aan Nehalennia en loop dan langs Haar wijdse water. Je kunt ook een mooie wandeling langs het water maken of een bezoek brengen aan Neeltje Jans. Of zit stil aan het strandje en laat de energie binnenkomen.
Geniet van een heerlijke cappuchino in de Voorstraat en eet een heerlijke vissoep aan het haventje. Laat u verwennen door Irma en Pim, zij weten ontzettend veel van Nehalennia en zijn oprecht blij met de aandacht die Nehalennia als godin krijgt.Inn d’n Eenhoorn kunt u vinden in:

Havelaarstraat 22
4486 BC Colijnsplaat
0031 (0) 624 51 25 82


Bronnen:
Wim Bonis,  Nehalennia krijgt eindelijk de status die ze verdient. Review Nieuw licht op Nehalennia van Annine van der Meer.
Annine van der Meer, Nieuw licht op Nehalennia: over een Zeeuwse Moedergodin uit de vaderlandse geschiedenis.

Op de volgende websites is meer informatie over d’n Eenhoorn te vinden. Ook zijn ze te vinden op Facebook en Twitter.

Twitter: https://twitter.com/HuizeEenhoorn                      

Geen opmerkingen:

Een reactie posten