vrijdag 8 juni 2012

DE TERUGKEER VAN DE GODIN

LEZING OP DE GREEN GODDESS CONFERENTIE

De lezing die ik op deze Groene Godin Conferentie verzorg, heb ik eerder gegeven in Dordrecht, tijdens de expositie van Joke Hardenbol. Veel van haar prachtige Godin kunstwerken hangen op dit moment bij ons in de Godinnentempel. Joke noemde haar overzichtstentoonstelling ‘De terugkeer van de Godin’. Een toepasselijker titel weet ik niet : ). Daar gaat mijn lezing dan ook over. Over de terugkeer van onze Grote Moeder.

Daarvoor moeten we wel een heel eind terug in de tijd! Terug naar de tijd waarin de Godin werd vereerd en geëerd als de Grote Moeder, naar de tijd waarin mensen leefden met de natuur die voor hen de Grote Moeder was.

Rode draad van de lezing zal zijn de vele ontdekkingen gedaan van de laatste decennia die in beeld en tekst de Moedergodin uit het verleden weer terugbrengen. De Moedergodin is lang weggeweest uit ons bewustzijn, uit onze samenleving. Ze is weggeschreven uit de geschiedenis, herinneringen zijn vervaagd of vervormd, haar tempels zijn verwoest. Maar ze is nooit helemaal verdwenen. En nu beginnen mensen hun weg weer terug te vinden naar de Godin.

Hoe verandert de maatschappij als we de Godin weer zien als de Grote Moeder, Moeder Aarde? Welke plaats geven we de Grote Moeder in deze 21ste eeuw?

plaats: Centrum Athanor, Lochem
tijd:  de Conferentie is van do 5 t/m zo 8 juni
info:  www.godinnenconferentie.info

Zwarte Madonna, kapel Schipluiden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten